Miten aloitan sukututkimuksen?
Meiltä kysytään usein, miten päästä alkuun sukututkimuksessa. Seuraavassa joitakin vinkkejä.
- Perusaineisto sukututkimukseen löytyy Kansallisarkiston digiarkistosta, jossa tiedot ovat seurakunnittain, esimerkiksi Luopioisten kirkonkirjat.
- Kannattaa tutustua myös Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivuihin. Sen kuva-arkistosta mm. löytyy kirkonkirjoja esimerkiksi Luopioisista vuoteen 1909 asti.
- Hyödyllinen apuväline on Digihakemisto jolla voi hakea molemmista ylläolevista ja joka antaa vaömiiksi muotoillun viitetiedon kopioitavaksi omaan ohjelmaasi.
- Käy joku sukututkimuksen peruskurssi. Koulutusta tarjotaan yleensä etäkursseina. Valinnanvaraa on kohtalaisen hyvin.
- Liity paikallisiin sukututkijoihin. Näin pääset vaihtamaan tietoja ja kokemuksia muiden kanssa. Tämä on hyvä lisä etenkin nyt, kun kurssit ovat etänä. Osoitteemme on https://www.shsuku.fi/
- Tutustu Suomen Sukututkimusseuran sivuihin. Sieltä löytyy paljon tietoa mm. sukututkimuskursseista..
- Geni ja MyHeritage ovat maailmanlaajuisia tietokantoja. Niiden kautta löytyy iso joukko sukulaisia. Ne toimivat sosiaalisena mediana, joiden kautta eri ihmiset löytävät toistensa tallentamia tietoja. Sukulaisuuksia löytyy myös tekemällä DNA-testin. Martti Attilan artikkeli on hyvä katsaus Geniin.
- Gramps on uusi ja monipuolinen omalle koneelle asennettava ohjelma. Se sopii hyvin oman sukupuun rakentamiseen. Sitä käytetään myös kunnianhimoisessa Isotammi-hankkeessa
- Sukututkimusohjelmaan tallentamasi tiedot voi siirtää käyttämästäsi ohjelmasta toiseen. Ohjelmat käyttävät tietojen siirtoon GEDCOM-tiedostomuotoa, joka löytyy kaikista sukututkimusohjelmista.
- Kiinnitä huomio tietosuojaan. Tietosuojavaatimuksiin suhtaudutaan yleensä liian kevyesti. Erityisesti tämä koskee Genin tyyppisiä tietokantoja. Elossa olevien henkilöiden tietojen julkaiseminen edellyttää pääsääntöisesti julkaisulupaa.
Tekoäly sukututkimuksessa
Kerhoillan 4.3.2025 keskustelun alustuksena oli Youtube-video Tekoälyn käyttöä sukututkimuksessa.
Videossa käytetyt sovellukset:
https://huggingface.co/spaces/Kansallisarkisto/Multicentury-HTR-Demo
https://chatgpt.com